onsdag 29 januari 2014

Magsjukan..

Behöver man säga mer? Både jag och min syster är drabbad hittills, vi blev antagligen smittade av brorsbarnen. Rackarns små ungar, haha.
Ligger nu utslagen för andra dagen, men har lyckats få i mig en bit limpa utan kanter och vatten, hurra!

Tur att denna pys har hållt mig sällskap när Kalle har jobbat:

Wille

Nu har jag sån sjuk längtan till hästarna, men jag tar mig inte de få stegen ut till hagen och stallet. Hua. Imorgon däremot, då hoppas jag kunna mysa med dom igen!

Klara

Kram Sandra

torsdag 23 januari 2014

Volt, serpentiner och djupsnö

Det må vara isande kallt i Sundsvalls trakten idag, men jag trotsade kylan och tog Gubben på ett ridpass vilket som. Det var tänkt som ett kortare typ 15 min pass, men slutade på närmare timmen!

Vi började med att skritta oss varma några minuter - sedan skrittade vi in på en volt. Tog några varv åt båda håll. Tränade att stanna, backa, vända (typ halv spinn). Tog sedan trav åt båda håll och tränade att växla mellan trav och skritt.  Gubben har en ganska snabb trav (travhäst..) men han slog ner på tempot bra när vi växlade ner till skritt med jämna mellanrum.  Duktig.


Sedan red vi serpentiner i djupsnön, först för att jag skulle kunna prova att lägga tyglarna på sadelhornet och bara styra med skänklarna, vilket gick toppen. Sedan använde vi samma spår och travade i det, vilket han tyckte var jätteroligt! Det var ganska snäva serpentiner så han fick verkligen koncentrera sig! 

En bra hästig dag!

Kram Sandra

Juliette

Gårdens två kaniner får alldeles för lite utrymme här på bloggen. Juliette hoppar runt i Luddes gamla box och trivs som fisken i vattnet, tills att hon får byta med kompisen Piconett. Dom varvar vem som får vara i boxen eller i kaninburen, dom kommer väldigt bra överens så länge det är ett galler emellan.

Juliette

Mamma fick Juliette av mig på julaftonsmorgonen för något år sedan, därav namnet.

Herren på täppan

Idag är det kallt ute så kaninerna myser så gott inne i stallet!

Nästa sväng kommer bilder på Piconett, den svarta faran!

Kram Sandra

tisdag 21 januari 2014

Häst-träning i snön

Igår tog vi ut båda hästarna i djupsnön, det ger så bra extraträning. Kalle tömkörde Klara och jag red på Gubben. Klara skötte sig fint även om det var lite svårt att stå still när Gubben var med och "störde", men otroligt bra träning för henne.

Kalle och Klara


Gubben fick kämpa på en volt i snön, tror han tyckte det var lite tufft, försökte stanna av några gånger, inte för att han blir trött men det var så pass djup snö att balansen inte blev den bästa. Men en duktig och flitig kille. 

Vi provade också att ta en galopp (som han inte vet vad det är i ridningen) när vi skulle hem igen, för där är en lagom seg uppförsbacke som var hyffsat snöig. Vi satte av och nog kan han trava snabbt, jag anar att han tog något galoppliknande steg också, men sedan över  i trav igen. Kanske finns den där någonstans, galoppen! 

Gubben kollar in Klara

Kram Sandra

söndag 19 januari 2014

Härliga söndag

Det är så fint ute nu, med all denna snö! Man riktigt njuter när man tittar ut genom fönstret.


Men så har jag fortsatt snickeriet inför våren, växthuset börjar på och reder sig, lite färg och byggplast på sidorna så ska det nog gå. Av resterna från detta bygge har jag också börjat göra hönsreden till det tänkta hönshuset! Det känns kul!


Kram Sandra


lördag 18 januari 2014

Inför sommaren

Tänk att man på vintern längtar efter sommaren och tvärt om. Men vintern är också ett ypperligt tillfälle att fixa inför sommaren, då gårdsliv på sommaren oftast är fullproppat av olika aktiviteter så som skörd, betesmarker, renovering, ungdjur, nybyggnationer m.m. så är det guld värt att kunna pyssla undan det som går på vintern. Idag började jag med ett litet växthus av gamla fönster som jag ska odla gurka i.



Tretumtvå virke och rejäla skruv som jag förborrade för så träet inte skulle spricka. Har varit på Biltema och köpt gångjärn, hasp och färg. Skönt att ha sånthär klart när våren kommer! 

Fortsättning imorgon!

Kram Sandra


fredag 17 januari 2014

Bläckpenna

Tänk vad kul man kan ha med något så enkelt som en bläckpenna. Kvällsnöje.



Imorgon blir det pyssel med hammare och spik istället, förberedelser inför sommaren!

Kram Sandra

torsdag 16 januari 2014

Snö - och planering för sommaren

Nu när vintern äntligen ha kommit så känns allt så mycket bättre! Nu planeras det inför sommaren, vad man ska så, vad som ska byggas, hagar för djuren, om det ska till nya djur och mycket, mycket mer. Jag älskar vintern, då kan man ladda upp riktigt inför sommaren. Även om det alltid är mycket att göra på gården så är det ändå mycket lugnare än på sommaren. Nu vilar vi.

Fårstallet

Fårstallet som syns från mitt och Kalles sovrum är nu inbäddat i ett vitt täcke, och det ser alldeles underbart ut!

Fårstallet

Djuren är snöiga, men ser ändå ut att njuta. Tänk att de kan ha snö och is som en skorpa runt sig och ändå är dom så varma intill kroppen.

Blacky

Korna och fåren delar lika om både vindskydd och mat.

Karamell, Rölla och några av fåren.

Gubben såg tveksam ut när jag kom med sadeln till hagen idag, han trodde nog att detta snöiga väder skulle ställa in ridningen. Men han var inte bitter, utan riktigt duktig! Vi red på volt, som tidigare och det går bättre och bättre. Även om ridpasset bara varade i 15 minuter så är det bättre än inget alls.

Gubben

Ta hand om er där ute!
/Sandra

onsdag 15 januari 2014

Andra hobbys

Även om djuren är min största hobby så har jag även andra stora intressen, som att teckna. Igår ritade jag en bild av fantastiska Underbaraclara. Hon har en riktigt fin blogg. www.underbaraclaras.com


Trevlig onsdag till er alla!
/Sandra


måndag 13 januari 2014

Kor & får

Det blir mycket hästsnack från min sida här på bloggen, man kan ju undra hur det är med de andra djuren. Så om vi tar till exempel korna och fåren, så har dom det bara fint! Just nu är det ju kalla dagar, men det är ingenting om man har päls och ull som dessa:



Man avundas värmen under den pälsen när termometern står på -20°.

Rölla och Willy

Kram Sandra

lördag 11 januari 2014

Ridpass i vinterväder

Idag var det allt dags att ta Gubben på ett ridpass, stort krut har ju senaste tiden lagts på unghästen Klara.


Jag har tänkt börja träna mer på volt med Gubben, så vi tog tag i det idag. Han vänder nämligen mer än gärna huvudet utåt från volten när han går, som en typisk travarvändning med vagn. Men efter ett tag gick han till sig och slappnade av mer. 

Jag använde sidepull tränset i vanlig ordning och jag behövde inte ta i tyglarna nämnvärt för att han skulle gå dit jag ville. Han blir absolut inte starkare av att gå bettlös, snarare mer lättgörlig. Han brusade inte upp sig trots att två travhästar sprang på banan bredvid och en hel trupp med islandshästar red förbi en åker bort. Han tittade knappt på dom, fantastiskt! 


Efter att ha travat och skrittat säkert 20 varv åt vardera håll fick det vara nog med det momentet för idag. Jag är nöjd med hans insats och nu blir det mer voltträning, både från backen och från hästryggen. 


Vi tränade också att backa samt göra en 90° spin. Att först backa något steg sedan ska han stanna med bakbenen och samtidigt korsa frambenen och vända ett kvarts varv för att sedan gå framåt igen. Jag tror vi lyckades några gånger, men jag ska be någon filma nästa gång så jag kan se tydligt vad som händer. Och så man kan bena ut hur det ska kännas när det blir rätt. Vi är ju båda nybörjare på sånthär så det är så spännande!

Trevlig helg!
/Sandra

Grindar till korallen

Nu är grindarna på plats i korallen, äntligen! Dom är höga, rejäla och praktiska även om det är riktigt snörika vintrar. Nu fattas bara lite mer bräder runt om, sen är den klar att användas!



Kram Sandra

fredag 3 januari 2014

Ridtur på Klara

På nyårsafton tog vi en längre tur med Klara, eller ja, en tur runt en åker. Vi fortsätter att köra på det bettlösa sidepull tränset, det fungerar så fint! Jag lade på sadeln och padden utan problem, åtspänningen av sadelgjorden störde henne inte heller. Sedan satte jag foten i stigbygeln och då tog hon två steg åt sidan. Jag provade då att lägga handen i stigbygeln och lägga tryck på den, då gjorde hon ingenting, så jag satte i foten igen och svingade mig upp. Ett steg i sidled, men fortfarande lugn. 


Klara och Kalle

Kalle ledde henne med ett långt grimskaft, bara ifall att det skulle hända något. Men han behövde aldrig sträcka det. Vi skrittade iväg och jag provade att stanna några gånger med hennes invanda "ptroo" och ett lätt tag i tygeln. Hon stannar fint. Jag använder inte skänklarna något än, utan för händerna en aning framåt och smackar lågt så går hon framåt. 

Sandra och Klara

Vi gick i en volt runt Kalle, åt båda håll, och hon verkar framåt och glad utan att jäkta. Vi gjorde halt några fler gånger och sedan red vi tillbaka igen, man vill ju sluta när det går som bäst! Det blev allt som allt ett pass på ca 15 minuter.

Lugn ritt

Efteråt sadlade jag om till Gubben och red honom i paddocken över bommar. Kalle hade Klara i grimskaftet och körde bommar även med henne. När jag och Gubben började trava över dem blev hon busig, så när det var hennes tur började hon skutta och till och med sparka backut! Så roligt att se! Tur man kan ha kul när man tränar! Några varv longering så kom hon ner till sitt lugna jag igen och kunde trava i fint över bommarna igen, haha, gullhästen där!

Kram Sandra och Kalle