torsdag 20 februari 2014

Följa John

Jag ska börja med en helt fantastisk grej som hände i förrgår, jag och Kalle gick tillsammans till hagen för att hämta hästarna på kvällen. Varav jag har en idé om att rida Klara barbacka hem några gånger i veckan, då man har möjlighet att ta in dem tillsammans. Dels för att det är ett ypperligt tillfälle att träna henne kort och snabbt, det är ju bara 200 meter mellan hage och stall. Men främst för att det inte ska bli någon "big deal" att jag sitter på henne. Och så i förrgår så tog Kalle ut henne ur hagen, jag drog handen över hals och rygg på henne, som en förberedelse, sedan kastade Kalle upp mig och Klara står helt obekymrad - likaså när jag hasar mig av en stund senare. Fint framsteg för tjejen!


Sedan till gårdagen; jag hade bestämt mig för att träna båda hästarna, så jag började med Gubben, sadlade honom och red på gårdsplanen, det är bara en massa snö och is här, helt värdelöst! Men, men.. fick så fina tips från www.chrissiep.blogg.se och www.keepstar.blogspot.se om att träna spinn och även rollback, tack! Så jag gjorde lite övningar med det, synd bara att det är så svårt att veta när han kliver rätt, när jag ännu inte vet hur det ska kännas när det är just rätt.  Kanske kan filma någon dag och lägga upp här. Gubben skötte sig fint i vilket fall och gjorde så gott han kunde! 

Sedan tog jag ut Klara i långt grimskaft och repgrimma, jag började med longering i skritt, hon är så duktig på det! Sedan lekte vi Följa John, med hennes huvud vid min axel skulle hon följa mig. Jag gick framåt, snabbt och långsamt, vände, backade, gick i cirkel mm. Hon följde efter fint och har bra koll på fötterna så hon inte kliver på mig eller sig själv. Hon kan hamna ett steg före mig ibland när man gör halt, men då behöver man bara säga "backa" så kliver hon tillbaka. Vi tränade också på att bara stå helt stilla, som att jag skulle ha träffat någon efter vägen som jag vill snacka med  Jag tycker att sånt är viktigt, att hästen har ro att stå stilla och vänta, inte bara bufflar på och vill framåt. 

En bra kväll! 

Må så gott!

Kram Sandra

tisdag 18 februari 2014

Inridning och bettlöst

Klaras inridning:
Mer och mer tid läggs på Klaras inridning och hantering. Vi har ridit ut flera gånger i skritt, då Kalle lett henne i ett långt grimskaft. Det har gått fint för det mesta, hon började takta en gång på hemvägen bara, men det är ju inte ens ovanligt på skolade hästar så jag försöker att inte lägga så mycket tankar på det utan att fortsätta framåt bara. Hon stannar lätt med ett enkelt tag i tygeln, och jag rider henne fortfarande på bettlöst, sidepull. Lika lätt att starta igen. Svarar bra på svängar med lätta tygeltag, jag har inte lagt till några skänklar än.

Det bästa är att hon flera gånger på raken nu stått blixtstilla när jag suttit upp och även när jag suttit av sadeln. Jag blir så glad! Hon gick gärna ett par steg i sidled i början.

Utöver ridningen är det mycket markarbete, vanlig hantering, att vara ute utan kompisen Gubben och även longering, träna att backa, stanna, trava och vänta vid handen. Hon gör framsteg hela tiden!

Klara


Gubbens träning:
Jag fortsätter att rida på volt, han tycker det är svårt, men det går bättre och bättre, vi tränar också på halva och kvarts spinnar. Att man backar några steg och sedan vänder med bakdelen kvar på samma ställe, jag är inte helt säker på hur jag ska visa honom rätt, men det går sakta men säkert.  Gubben rids också på sidepull.

Tar också många korta turer i veckan för att komma igång inför våren och sommaren, det är viktigt att få in vanan att rida ofta även om det bara är kortare pass. Men det är mycket arbete när man har hästarna hemma och helt eget ansvar, att fylla hö till alla djur tar ibland en hel kväll, och då är det lätt och tycka att man gjort sitt och går och lägger sig, men då är det bara att bita ihop och ta hästen på en tur!

Gubben


Fortsättning följer!

Kram Sandra


måndag 17 februari 2014

Hjort

Det är något speciellt med hjortar, dom fascinerar mig!

Ritade denna igår:


Den är tecknad i tusch och akvarell, är i formatet A5 och kostar 50kr om man vill köpa den! 

Kram Sandra 



söndag 16 februari 2014

Hovar och väder

Ligger i sängen och ska precis kliva upp, men jag vill inte se hur mycket snö det kommit under natten.. Hoppas på lagom! Idag blir det en ridtur på unghästen, sedan kommer fantastiska Elin - hovslagaren. Och efter det takskotting så inte lösdriften faller in, kan ju vara onödigt.


Dom är så underbara, våra gosproppar!

Kram Sandra

måndag 10 februari 2014

Vilda västern

Ibland bara måste man inspireras av vilda västern!


Ha en fin vecka! 
Kram Sandra

tisdag 4 februari 2014

Långritt

Igår blev det långritt på 3-åriga Klara. Jag sadlade henne, sedan longerade Kalle henne en stund, och sadeln är då inget problem för henne.


Efter det satt jag upp och så gick vi på långtur (för en treåring). Hon skötte sig fint, stannar när man ber om det och väntar till klartecken innan hon går igen.  När vi vände hemåt blev det mer bråttom, lite taktning och så, men det var hanterbart. Något tydligt att träna på dock, promenader utan bästa vännen Gubben! 


Vi avslutade med att rida på volt, men då var Gubben synlig igen så då var det inget problem! 

Allt som allt, duktig Klara! 

Kram Sandra


måndag 3 februari 2014

Blyerts

Nu är Gubben färdig i denna blyertsversion. Det tog ca 7 timmar att färdigställa den och den är tecknad på ett A3 papper.


Hos mig kan ni beställa ett porträtt av ert eget djur eller annan när och kär! 

Ett porträtt i blyerts på formatet A3 tar jag 500 kr för, inklusive frakt. 

Önskas annat format/teknik så skriv en rad till mig på sandra.engberg@hotmail.com :) 

Kram Sandra

söndag 2 februari 2014

Rita med blyerts

Blyerts är otroligt tacksamt och roligt att teckna med. Denna gång är det Gubben som hamnar på bild, sakta men säkert:





Det tar tid, men ack så rogivande och bra för själen. 

Kram Sandra